Dry needling

//Dry needling
Dry needling2016-11-18T09:43:21+00:00

Dry needling is een diepe acupunctuurnaaldtechniek waar te gespannen, pijnlijke en hypergevoelige spiergroepen mee kunnen worden behandeld.

Dry needling is een onderdeel binnen de acupunctuur, waarmee er acute blokkades kunnen worden opgeheven. Een goed voorbeeld daar van zijn alle acute blessures. Er wordt gezocht naar het meest pijnlijke punt, die wordt veroorzaakt door een energetische blokkade (Triggerpoint).

Bij de behandeling zal een lokale twitch repons of een ‘jumping-sign’ optreden.

Door bijvoorbeeld overbelasting, stress of verkeerde werkhoudingen kunnen in de spieren spierknopen ontstaan. Deze knopen worden triggerpoints genoemd en kunnen flinke pijn veroorzaken.

Veelal geven de triggerpoints ook pijn in een ander gebied dan waar de triggerpoint zich bevindt. De zogenaamde “refered pain” of uitstralingspijn maakt het vinden van de oorzaak van de klachten erg lastig. Bij behandeling van pijnklachten is dry needling een prima aanvullende techniek.

Eerst zal de aangedane spier worden bepaald. Daarna zal er een acupunctuurnaald door de huid in de spier worden gezet. Dit deel van de behandeling wordt niet of nauwelijks gevoeld.

Als de naald het punt heeft bereikt, zal er een korte krampreactie van de spier ontstaan. Het zogenaamde “twitchen” of “twitch response”. Dit kan per triggerpoint een aantal keren voorkomen. Als er geen twitch responses meer volgen, is het therapeutisch effect bereikt.
Afhankelijk van de reactie op de behandeling en de eventuele napijn, zijn warmte en rustige rekoefeningen zinvol.
Het liefst geen zware lichamelijke inspanning verrichten na de behandeling. Een pijnlijk en strak gevoel in de spier kan 1-2 dagen aanhouden.

Dry needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes. In de acupunctuur werkt men met energetische modellen. Het is daarom goed om beide therapievormen elkaar aan te laten vullen in een behandeling. Bij pijnklachten kan dry needling met name zeer effectief zijn indien het wordt ondersteund door acupunctuur.

Als acupuncturist en dry needle therapeut kijk ik niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeel ik tevens uw algemene energie. Daardoor kan ik inschatten of dry needling verantwoord is. Zeker als uw energie niet optimaal is, kies ik voor een zachtere techniek ter ondersteuning van uw energie. Hiermee zult u meer resultaat behalen. Dit is de meerwaarde van de combinatie: Acupunctuur-dryneedling-fysiotherapie. Er wordt altijd gekeken naar wat het beste voor het lichaam is op dit moment en vandaaruit wordt vaak in combinatie gewerkt.

Indicaties voor dry needling

Dry needling is o.a. zeer geschikt voor het behandelen van:

  • Nek-, rug– en schouderklachten en daaruit voortkomende hoofdpijnklachten, bijvoorbeeld na een whiplash
  • Pijn in de arm zoals tenniselleboog, golferselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI
  • Blessures van sporters of pijnklachten na ongeval of trauma’s
  • Te gespannen spieren na forse belasting
  • Kaak- en kiespijn
  • Lage rugklachten
  • Heupklachten
Qacj Snessed
Qacj Snessed
19:03 28 May 18
Ik kom al bijna 10 jaar bij Anuska. Ze is deskundig, maakt dat dummy's acupunctuur begrijpen door haar heldere uitleg wat en waarom ze iets doet. Doordat ze haar jarenlange fysiotherapie en voeding kennis combineert met acupunctuur heeft ze heel veel kunde op meerdere vlakken. Iemand met passie voor haar vak, wat ze ook uitstraalt. Ik zou haar behandeling dan ook iedereen aanraden. Jacqueline Dessens
Jacqueline K
Jacqueline K
12:08 05 Jan 18
Ons hele gezin komt al een paar jaar regelmatig bij Anuska. Ze is zeer vakkundig en heel goed met kinderen!
Roy ten Kroode
Roy ten Kroode
15:05 18 Dec 17
Super goede kwaliteit en service. Weet waar ze over spreekt, en is erg vakbekwaam
Natalie Toure
Natalie Toure
09:46 18 Dec 17
Al ruim 12 jaar kom ik bij Anuska. Ik zou geen andere acupuncturist willen. Zij heeft altijd veel aandacht en denkt met je mee. Zeer vakbekwaam en geeft goede adviezen. Ik heb altijd veel baat bij de behandelingen van Anuska.
Bekijk alle beoordelingen